Många lägger idag ut en hel del pengar på sin cykel, men en hel del glömmer det viktigaste – hjälmen. Om alla tänker efter så tror vi de flesta håller med om att det är viktigt att välja en säker hjälm. Allvarliga olyckor är tack och lov relativt ovanliga, men de drabbar faktiskt många människor runt om i Sverige varje år, cirka 25 personer dör faktiskt varje år i cykelolyckor. Mer statistik om cykelolyckor hittar du här. När olyckan väl är framme kommer du inte ångra att du spenderade några hundralappar extra på din hjälm. Vi tipsar om vilka cykelhjälmar som är bäst i test just nu samt förklarar varför du bör välja en hjälm med MIPS.

De 5 bästa cykelhjälmarna just nu

Nedan presenterar vi de fem bästa cykelhjälmarna just nu. Rankningen baseras på egna undersökningar samt genomgång av tester från välkända och trovärdiga tidningar, webbsidor och försäkringsbolag.

1. Specialized Propero III  Angi MIPS

Specialized Propero III  Angi MIPS är en riktigt kvalitetshjälm för alla som värderar att skydda huvudet. Detta är en MIPS-hjälm som skyddar hjärnan från det rotationsvåld som ofta är det farligaste i cykelolyckor. Detta är en snygg sportig hjälm som sätter säkerheten först. Förutom det utmärkta skyddet så gillar vi den luftiga känslan skarpt. Man har lyckats få till en utmärkt ventilation, vilket gör att man inte behöver känna sig varm eller svettig på huvudet med hjälmen på. Kompositförstärkningen i hjälmen gör att den håller ihop vid hårt yttre våld trots att den är så tunn och luftig.

Denna hjälm är utrustad med ANGi vilket är en sensor som mäter rotationskraft och slag mot hjälmen. Om du har varit med om en olycka så sätter sensorn igång ett alarm. Om du inte nollställer sensorn innan nedräkningen tar slut kommer den via din telefon meddela några på förhand utvalda kontaktpersoner att du varit med om en olycka. Detta är en en säkerhetsdetalj som egentligen alla som regelbundet cyklar ensamma borde ha. Sensorn kopplas enkelt ihop med den smartphone med hjälp av en app.

Denna cykelhjälm har som en av få hjälmar fått utmärkelsen ”Bra Val” av Folksam.

Betyg 4.5 av 5 av Brittiska Bike Radar och 8 av 10 i betyg av cykelmagasinet road.cc

2. Hövding 3

hövding

Hövding är ingen vanlig cykelhjälm utan snarare en portabel airbag för cyklister som, när man är med om en olycka, bildar en uppblåsbar hjälm på några millisekunder. Tredje generationens Hövding har kort och gott fått namnet Hövding 3. Detta är en svenskutvecklad hjälm som genom åren den funnits fått mycket välförtjänt uppmärksamhet av svenska såväl som internationella medier.

På hövdings plussida är den oerhörda säkerhet den ger. Den är också väldigt bra för oss som inte vill förstöra frisyren när vi cykelpendlar till jobbet. Enda nackdelen med denna produkt är dess relativt höga pris.

Hövding 3 har fått betyg 8 av 10 av M3

TIPS: KLICKA HÄR för att se bästa pris på Hövding 3 hos Elcykelvaruhuset

3. Scott Centric Plus Mips

Scott Centric är en riktig tävlingshjälm med toppsäkerhet. Denna hjälm är framtagen med hjälp av träningcyklister bland annat i syftet att skapa en överlägsen ventilation. Detta har man också lyckats med, huvudet håller sig svalt och skönt även vid långa och/eller intensiva cykelpass. Hjälmen är även aerodynamiskt utformad så att man cyklar med minsta möjliga luftmotstånd.

Vi gillar designen skarpt på denna hjälm, den är snygg och den har väldigt bra funktion. Detta är en hjälm som tål ett svettigt träningspass. De inre kuddarna är antibakteriella och de går även att tvätta vilket garanterar att man slipper dålig lukt. Denna hjälm fungerar både för tävlingscyklisten men även lika bra för pendlaren som vill ha det bästa. Hjälmen är utrustad med Mips-teknik för att skydda mot hjärnskador vid en olycka. Värt att nämna är även remmarna som är smidiga att hantera, de vränger eller trasslar inte in sig på samma sätt som kan hända på billigare hjälmar.

Denna hjälm har fått betyg 4.5 av 5 av brittiska Bike Radar.

4. Lazer Roller Mips

Lazer Roller Mips är en slimmad hjälm med att bra pris och med hög säkerhet. Precis som de andra hjälmarna i vårt test använder denna hjälm sig av Mips-teknik för att skydda mot hjärnskador vid en kollision. Detta är en hjälm som är särkilt designad för ge så god passform som möjligt, därför går den att justera i höjdled.

En unik sak med denna hjälm är att skärmen går ut längre än på många andra hjälmar. Den förlängda skärmen ger bra skydd mot solen, precis som en keps, den skyddar även mot grenar eller annat som kan komma i din väg. Detta är en mycket bra, säker, och luftig hjälm som kan ställas in för att passa alla huvudtyper. Plus för även för det relativt låga priset.

Lazer Roller Mips fick betyg 8 av 10 av tidningen Moutain Bike Rider

5. Lazer Nut’z Mips (bästa val för barn och ungdomar)

Lazer Nut’z Mips är en riktigt snygg hjälm med smart design för effektiv ventilation. Den starka konstruktionen i kombination med de stora lufthålen gör att man får en väldigt säker men samtidigt sval och skön hjälm. Men var inte orolig, ett nät skyddar effektivt så att man inte får in några insekter i hjälmen. Som tur är hjälmen även designad så att man ska få rum med en mössa under för de årstider när det inte är fullt så varmt ute. Det finns även möjlighet att byta skal på hjälmen så att man kan variera sin stil. Hjälmen har MIPS-teknik vilket minimerar risken för hjärnskador vid allvarliga olyckor. Säkerhetstänket går även igen i den väl synliga reflexremsan som syns från alla håll.

Detta är en riktigt bra hjälm med högt säkerhetstänk. Det känns bra att kunna ge denna hjälm till sitt barn eller ungdom och känna att de kommer vara så säkra de kan bli på cykeln.

Har fått gott betyg av Folksam såväl som Länsförsäkringar.

Bäst i test hos Testfakta.se

Vad är MIPS?

När man letar efter en bra cykelhjälm så är begreppet MIPS något som är bra att hålla utkik efter. MIPS står för Multi Directional Impact Protection System, och är ett säkerhetssystem som hindrar att hjärnan utsätts för rotationsvåld när man faller mot marken. Precis som inom utveckling av säkra cykelvagnar ligger Sverige i framkant även på hjälmområdet. MIPS är faktiskt en svensk uppfinning som tagits fram av KTH, men är idag en känd internationell standard.

Rotationsvåld är det som orsakar de värsta skadorna efter att man exempelvis trillat från cykeln. En cykelhjälm med MIPS-teknik motverkar styrkan i detta rotationsvåld och kan vara det som räddar den som utsätts för en cykelolycka.

Läs gärna även vår artikel om mopedhjälmar.