En bra moped innebär en stor investering, vad många inte tänker på är att skydda sin investering på bästa sätt. Att använda ett lås för bara några få hundralappar på en moped som kostar tiotusentals kronor är inte alltid den bästa iden. Ett dåligt lås kan bjuda in tjuven. Ett dåligt lås kan också göra att du inte får ut några pengar på försäkringen, om det vill sig illa. Vi tipsar om några av våra favoritlås som håller måttet.

Mest prisvärda låspaketet: Låspaket hänglås + kedja 1.2m klass 3

låspaket för moped

Det låspaket vi vi gillar bäst är paketet med namnet Låspaket hänglås + kedja 1.2m klass 3 hos MotorSweden. Det vi gillar med detta paket är självklart att göra med själva säkerhetsaspekten. I detta får man allt man behöver för att hålla sin moped säker. Paketet innehåller en tjock kedja med tyg överdrag på 1,2 meter som tillsammans med det medföljande låset kan låsa fast ditt fordon på den plats du önskar. Själva låset är robust och godkänt för klass 3.

TIPS: KLICKA HÄR för att se bästa pris på Låspaket hänglås hos MotorSweden

Bäst i test: ABUS City Chain X-Plus

abus mopedlås

Abus använder den senaste tekniken för att skapa ett riktigt bra och säkert lås som man kan känna sig trygg med. ABUS City Chain X-Plus har en unik design med själva låset integrerat i kedjan. Det faktum att allt är integrerat på detta sätt gör produkten betydligt säkrare än många andra kedjor som är lite tunnare i området där låset fästs. Detta är en svaghet som kan utnyttjas, men som alltså sätts stopp för med hjälp av Abus produkt. Även sexkantskättingen har en tanke bakom dess design. Kedjan är nämligen väldigt svårt att få grepp om och klippa av, även med väldigt kraftfulla verktyg.

Detta är ett lås i toppklass för dig som inte vill ta några chanser. Tyvärr är prisnivån lite högre än många av konkurrenternas lås.

Detta lås har fått 4 av 5 i betyg av brittiska magasinet Road.cc

TIPS: KLICKA HÄR för att se bästa pris på ABUS City Chain X-Plus hos Kopenscooter.nu

Bästa hjälmlåset: Oxford Hjälmlås Klädlås

hjälm- och klädlås för moped

När man parkerat sin moped vill man så klart även att hjälmen ska vara säker och inte bli stulen. Man behöver inte ett lika kraftfullt lås till hjälmen som till själva mopeden. Det behövs dock något som avskräcker tjuven från att ens försöka. Detta hjälmlås är vår favorit. Det består av en karbinhake i aluminium som du lätt hakar på hjälmen. Själva låset sitter på karbinhaken och öppnas med hjälp av fyrsiffrig valfri kod. Det finns även en kabel fastsatt som man kan använda till att låsa fast kläderna vid mopeden med.

TIPS: KLICKA HÄR för att se bästa pris på Oxford Hjälmlås Klädlås hos Kopenscooter.nu

Klass 3

När du köper ett lås till din moped är det viktigt att du kollar så att den uppfyller kraven för lås klass 3. För att du ska kunna få ut pengar från ditt försäkringsbolag vid eventuell stöld så gäller det nämligen att din moped var låst med ett lås av klass 3 eller bättre vid tillfället för stölden.

Trots att ett lås uppfyller kraven för klass 3 kan olika modeller ändå vara olika bra. Generellt sett gäller att ju dyrare ett lås är desto bättre är det, kvalitet kostar pengar helt enkelt. Låsen kan även se ut på olika sätt. Det kan hända att vissa typer av lås inte passar för din moped. Det är därför viktigt att på förhand tänka efter om de lås du tittar på lämpar sig för just din moped.

Olika låstyper

Det finns många olika typer av lås. Ett skivbromslås sätter man, som namnet avslöjar fast på skivbromsen. Detta kan vara ett smidigt sätt att låsa mopeden på, särskilt om den bara ska stå en kortare stund. Skivbromslåset omöjliggör att någon rullar iväg mopeden man kan därför ställa mopeden var man vill med detta lås. Ett bygellås kan man sätta på framgaffeln och genom däcket för att på samma sätt som skivbromslåset förhindra att någon kan rulla mopeden. Viktigt att man sätter låset på ett sådant sätt att däcket är låst vid framgaffeln så att det inte bara är att ta bort däcket.

Det säkraste sättet att låsa en moped är dock att låsa fast den i ett annat föremål som inte kan flyttas. Därför rekommenderar vi ett kättinglås för detta ändamål. Detta är den typ av lås som avskräcker flest tjuvar och som är den bästa lösningen för långsiktig parkering.

Fler tips om hur du skyddar din moped hittar du hos stöldskyddsföreningen.