Elsparcyklarna har blivit allt mer populära, och det finns goda anledningar till detta. För en relativt låg investeringskostnad så kan man få ett fordon som snabbt tar sig fram genom staden utan att släppa ut några avgaser. Många upptäcker också hur fördelaktigt det är att äga sin egen elscooter jämfört med att hyra.

Vi har granskat en mängd olika elsparcyklar för att kunna utse den som är bäst i test för vuxna just nu. Läs vidare för att få veta vilken modell vi valde. Längre ner på sidan ser du våra bedömningskriterier och varför vi gjorde just detta valet.

Bäst i test: Eltra Ultra Gen. 4 

elsparkcykel för vuxna bäst i test

KLICKA HÄR för att se bästa pris på Eltras scooter

Eltra Gen. 4 är den bästa elscootern för vuxna som vi har testat. Det som skiljer denna modell från många av konkurrenternas elscootrar är främst stabilitet och kvalitet i kombination med en oöverträffad körglädje. Bara för att en elsparkcykel ska vara säker och stabil så behöver den inte vara tråkig. Att det går att göra elsparkcyklar som är roliga och snabba att köra med utan att man behöver tumma på bekvämlighet och säkerhet har Eltra bevisat med bravur med sin serie av scootrar i Gen. 4 utgåvan. Denna modell finns i flera olika färger, alla med samma tekniska specifikationer och uppbyggnad.

På tal om tekniska specifikationer så är det imponerande komponenter som döljer sig under skalet på scootrarna i Gen. 4 utgåvan. Eltra har succesivt förbättrat sina elscootrar där man arbetat bort de små irritationsmomenten som fanns i tidigare versioner samtidigt som man förädlat de egenskaper som gjorde dem kända redan från första modellen. Eltra har verkligen lyckats utveckla elsparkcyklar med attityd som känns mer uppkäftig och spännande än många av de i ärlighetens namn lite tråkiga elsparkcyklarna för vuxna som finns där ute på marknaden.

Batteri

Eltra Gen. 4 har ett kraftfullt batteri på 52V och 30Ah med battericeller från LG. Att man valt att satsa på kvalitetskomponenter från välkända LG gör att vi känner oss trygga med scooterns prestanda även över tid. Genom att satsa på komponenter som har en kvalitetsstandard som tillhör de högsta i branschen så har Eltra säkrat en långsiktighet i sina elsparkcyklar. Som kund förväntar man ju sig heller inget annat än att man ska kunna använda sin elsparkcykel utan problem under många år framöver, särskilt med tanke på den inte obetydliga investeringskostnaden man gör vid inköp.

Batteriet i denna elsparkcykel för vuxna har en hög kapacitet. Det gör att den kan tillhandahålla tillräckligt med kraft för att hålla motorn på 800W i högvarv, även i utmanande situationer. Räckvidden på det fulladdade batteriet ligger på upp till hela 100 km, något som är riktigt bra för en kvalitativ elscooter i denna prisklass. Tack vare att batteriet har så pass stor kapacitet så kan man ta sig ut på många turer i staden, fram och tillbaka utan att man ens behöver tänka på att ladda.

Motor

Motorn då, håller den måttet? Svaret på den frågan är lyckligtvis ett rungande ja. Eltra Gen. 4 har en kraftfull motor med en nominell effekt på 800W. Faktum är dock att motorns kapacitet kan komma upp till en topp på hela 1600W. Att det finns extra kraft att ta ut märks tydligt, särskilt när man verkligen sätter elscootern från Eltra på prov. Även när man kör i tuffa uppförsbackar så rullar scootern på med ett kraftfullt driv. I många fall behöver man inte tappa speciellt mycket fart i uppförsbacken, även om lutet är kraftigt.

Omdöme och slutsats

Eltra Gen. 4

Detta är en testvinnande elsparkcykel för vuxna från Eltra. Eftersom denna sparkcykel kan komma upp i en topphastighet på hela 55 km/h så är detta verkligen inte ett fordon för barn eller ungdomar. Är man dock riskmedveten och har hjälm på sig så är det en fantastisk känsla att gasa på med detta innovativa elfordon. (Observera även att den lagstadgade maxhastigheten på allmänna vägar är 20 km/h.)

Denna elsparkcykel har komponenter av hög kvalitet, precis så som man kan förvänta sig av ett fordon som redan i marknadsföringen lovar mycket. Motorn är stark, även i uppförsbackar. Batteriet har en hög kapacitet som tar dig långt på en enda laddning.

Eltra Gen. 4 har fått idel toppbetyg av användarna, och vi kan verkligen förstå varför. Detta är ett fordon som ser coolt ut, är pigg, och är skön att åka på. Scootern har stora luftfyllda däck och en överlägsen fjädring, något som gör att färden blir komfortabel, även på mer ojämnt underlag.

Ytterligare en fördel med att köpa just denna elsparkcykel är, förutom själva fordonet, även den service man får från Eltras kundtjänst. Små som stora problem löses och man får alltid snabba svar.

Betyg: 5/5

KLICKA HÄR för att se bästa pris på Eltras scooter

Hur valde vi vilken är elsparkcykel som är bäst i test för vuxna?

Vi har gjort ett gediget jämförelsearbete för att att ställa olika elsparcyklar mot varandra för att plocka fram det enligt oss bästa alternativet just nu. Eftersom det finns många elsparcyklar på marknaden så har vi listat och gått igenom deras olika specifikationer som publicerats på tillverkarnas hemsidor.

I vår bedömning har vi lagt ner stor vikt vid parametrar som:

  • Säkerhet: En bra elsparkcykel måste självklart ta säkerheten på allvar. Det finns mängder av egenskaper som kan göra en elsparcykel mer eller mindre säker. Självklart måste elscootern har bra väghållning, något som uppnås bland annat genom bra däck och responsiv styrning. Essentiellt för säkerheten är även kvaliteten i allmänhet. En säker elsparcykel måste vara robust och slittålig. Det får inte finnas någon risk att delar skadas eller trillar av vid normal användning. Ytterligare en faktor som är av största vikt är bromsarna. Bromsarna måste hålla en hög standard och vara kraftfulla så att de snabbt kan ta ner hastigheten när det behövs.
  • Kvalitet: För oss är en bra elsparkcykel ett fordon som man ska kunna använd dagligen under mycket lång tid. För att fordonet ska tåla att användas regelbudet utan att slitas onormalt mycket, eller gå sönder, så måste det hålla en hög standard. En kedja är aldrig starkare än dess svagaste länk. Därför har det varit viktigt för oss att försäkra oss om man att man inte snålat in på några av komponenterna i elsparcykeln.
  • Pris: En mycket viktig faktor i vår bedömning har varit pris. En bra elsparkcykel måste har ett pris som matchar vad man får för pengarna. Därför har vi valt bort fordon som vi förvisso tyckt varit bra men som kostat mer än vad som är försvarbart om man tittar på övriga utbudet på marknaden.
  • Körglädje: För att en elscooter ska vara rolig att köra så gäller det att den är pigg, även när omständigheterna är utmanande. Det gäller så klart även att den är enkel att köra med, oavsett om man behöver köra slalom mellan olika hinder eller inte. Det finns mängder av faktorer som bidrar till helheten. Kraftpåslaget måste vara kraftig när man gasar, samtidigt som bromsen måste gå att lita på om man exempelvis behöver få ner farten i svängarna.
  • Räckvidd: En elsparcykels räckvidd är inte att underskatta. Det värsta som kan hända är att kraften tar slut innan man nått sin destination. Med ett kraftigt batteri med lång räckvidd blir det lättare att planera sina resor utan att man behöver vara orolig för att batteriet ska laddas ur under vägen.

Eftersom vi inte har haft möjlighet att testa precis alla elsparcyklar där ute så har vi i vårt arbete förlitat oss på recensioner och tester utförda av andra aktörer. Det kan handla om dagstidningar, pryltidningar och andrar websidor som specialiserat sig på just elscootrar. Vi har även kollat av vilka modeller som har fått högst betyg och bäst omdömen av kunderna. Verkliga användares omdöme har vi hittat i nätbutiker och på olika forum.

KLICKA HÄR för att se bästa pris på Eltras scooter