För att få framföra en moped eller mc krävs hjälm. Hjälmen måste enligt lag vara försedd med E- eller SIS märkning. Samma typ av hjälmar kan användas för motorcykel såväl för moped. Nedan listar vi några av de hjälmar som vi tycker är bäst just nu, självklart uppfyller de alla säkerhetskrav.

Bästa integralhjälmen: MDS M13

mc-hjälm

MDS M13 är en relativt sätt billig hjälm, men den har även god passform och bra säkerhet. Hjälmen ventileras med hjälp av ett insläpp under hakan och även genom två lufthål som formar två små ”horn” över visiret. Luften släpps sedan effektivt ut genom 8 ventiler på baksidan. Detta är en enkel men effektiv konstruktion som håller användaren sval genom hela åkturen.

Innanmätet i hjälmen går att ta bort och tvätta, detta är toppen då det förlänger livslängden på hjälmen betydligt eftersom den kommer kunna hållas fräsch. Borttagbar fodring är inte standard bland hjälmar i denna prisklass så detta är helt klart en fördel som väger tungt.

Visiret på denna hjälm känns hållfast och kvalitativt. Det öppnas smidigt med hjälp av lättåtkomlig knapp på dess vänstra sida. Visiret är även superlätt att klicka av så att man kan tvätta det rent från exempelvis mosade insekter. Det finns hjälmar där visiret inte är så lätt avtagbart så detta är en funktion som uppskattas av alla som åker mycket på sin moped eller motorcykel.

Denna hjälm har fått betyget 4 av 5 stjärnor att brittiska testinstitutet SHARP som testar hjälmars säkerhet.

TIPS: KLICKA HÄR för att se bästa pris på MDS M13 hos MotorSweden

Bästa öppna hjälmen: C-933 Hjälm öppen med visir

öppen mopedhjälm

Den bästa öppna hjälmen vi testat, sammanvägt funktion och pris, är C-933 Hjälm öppen med visir. Detta är en snygg och kompakt hjälm som finns att köpa hos Motorsweden till ett relativt lågt pris. Hjälmen känns väl fodrad mot huvudet. Den sitter skönt men samtidigt väldigt stabilt mot huvudet utan risk att den flyttar på sig. Hakbandet är även det skönt och väldigt lätt att justera. Vi gillar att visiret är relativt stort vilket gör att det skyddar hela ansiktet från till exempel insekter när man är ute och kör. Visiret är lätt att fälla upp om man föredrar att inte titta igenom det.

En bra hjälm av god kvalitet till ett lågt pris.

TIPS: KLICKA HÄR för att se bästa pris på C-933 Hjälm öppen med visir hos MotorSweden

Bästa crosshjälmen: ALLTOP AP-884

crosshjälm

ALLTOP AP-884 är den bästa crosshjälmen vi testat sett till en avvägning mellan pris och funktion. Detta är en riktigt snygg hjälm med bra ventilation. Hjälmen finns i svart och vitt hos Motorsweden, båda versionerna är faktiskt riktigt snygga. Visiret här robust och bör tåla det mesta, det är smidigt att fälla upp när det behövs. Själva hjälmen är väl vadderad och känns väldigt stabilt och säker när man har den på sig.

Detta är en hjälm som man kan känna sig säker i och som dessutom har utseendet med sig.

TIPS: KLICKA HÄR för att se bästa pris på ALLTOP AP-884 hos MotorSweden

Bästa barnhjälmen: CGM205A Havana

barnhjälm

Den bästa barnhjälmen vi testat heter CGM205A Havana. Detta är en robust som sitter säkert. Remmen under hakan måste dras åt så att den sitter stabilt, själva remmen är vadderad vid hakan vilket gör att det inte känns obekvämt även om man drar åt ordentligt. Detta skydd, och även hjälmens vadderade innanmäte kan tas ut och tvättas vilket gör att man kan hålla hjälmen fräsch över tid. Visiret är kvalitativt och behandlat med antirep-behandling. Hjälmen håller sig sval genom ventilationen som består av naturligt luftintag där framme och ventiler på baksidan. Det faktum att det är bra ventilation hjälper såklart lättare att förmå barnet att bära hjälmen även när det är varmt ute. Denna hjälm finns i två snygga färger, vit och blå.

TIPS: KLICKA HÄR för att se bästa pris på CGM205A Havana hos Kopenscooter.nu

Förklaring av olika hjälmtyper

Nedan förklarar vi kortfattat vad skillnaden är mellan tre olika huvudtyper av hjälmar. Mer information om vilka regler som gäller för hjälmar hittar du här.

Integralhjälm

Integralhjälmen är den klassiska mc-hjälmen. Denna typ av hjälm omsluter hela ansiktet och hakan och har inte några skarvar. Detta är den säkraste typen av hjälm, detta eftersom hjälmen kapslar in hela huvudet. Många tycker att det är en nackdel att denna typ av hjälm kan bli ganska varm, den är även den tyngsta typen av hjälm. En fördel såväl som nackdel är att hjälmen isolerar en hel del av ljudet från omgivningen.

Öppen hjälm

Den öppna hjälmen saknar själva hakpartiet som integralhjälmen har. Fördelarna med denna typ av hjälm blir därmed den känns mer luftig och svalare än integralhjälmen. Man känner sig mer fri och inte lika isolerad när man har en öppen hjälm på sig. Det går till exempel mycket lättare att kommunicera med en eventuell medpassagerare med denna hjälmtyp på. Om du väljer denna typ av hjälm så rekommenderar vi att man köper en med ett nedfällbart visir. Det kan göra stor nytta när man kör lite fortare och vill undvika att att få exempelvis insekter i ansikte och ögon.

Crosshjälm

Crosshjälmen liknar integralhjälmen, med skillnaden att den sticker ut mer, både solskyddet och hakskyddet sticker fram mer. Denna typ av hjälm är anpassad för körning i offroad-förhållanden. En nackdel med denna typ av hjälm är att den har lite mer luftmotstånd än de andra typerna.