Om det inte redan skett innan så är Piaggio 1 ett tecken på att mopederna nu tar klivet från bensindrivet till elektriskt. Piaggio är den klassiska italienska tillverkaren som gav oss Vespan. Piaggio har alltid, även på senare år, främst varit känd för sina klassiska bensindrivna mopeder. Att tillverkaren nu går all in och satsar stort på en bra och prisvärd elmoped för den stora massan tyder på att även de nu insett att den bensindrivna mopedens tidevarv snabbt närmar sig sitt definitiva slut.

KLICKA HÄR för att se bästa pris hos Kopenscooter.nu

Om Piaggio 1

Piaggio 1 är alltså den italienska klassiska moped- och vespatillverkaren Piaggios senaste flaggskeppsmodell. Piaggio 1 är tänkt att tillverkas i stor skala och bli en vanlig syn på de Europeiska vägarna. Denna modell kommer just nu ut i versionen Piaggio 1 samt i versionen Piaggio 1+. Piaggio 1 har en batteri på 1,4 kWh och Piaggio 1+ ett batteri på imponerande 2,3kWh. Både dessa modeller är, som man kanske kan tänka sig, helt lika till utseende och de bygger i grunden på samma teknik. Piaggio 1+ är helt klart en vassare elmoped, i gengäld blir man dock tvungen att betala lite mer. Vilken modell man väljer beror helt enkelt på behov samt budget. Vi har valt att titta närmare på Piaggio 1+, men helt klart är att de slutsatser vi drar i stort även kan tillämpas på den lite billigare Piaggio 1.

Batteri

Piaggio 1+ har ett stort och starkt batteri som enkelt går att lyfta ut ur elmopeden. Även om batteriet väger en del så är det ändå relativt smidigt att bära med sig upp i lägenheten, eller var man nu väljer att ladda batteriet. Att batterienheten är så pass smidig att lyfta ur och ta med sig gör att det är enkelt att alltid ha fulladdat batteri oavsett man har tillgång till ström precis där man parkerar mopeden eller ej. Batteriet är självklart av modern Lithiumtyp, detta är ett batteri som håller hög kvalitet och som kommer tåla upp till dagliga laddningar under många år framöver. Kapaciteten ligger på hela 2,3kWh, vilket är högt om man jämför med många konkurrerande modeller.

Köregenskaper

Denna elmoped är i alla avseenden designad som en klassisk scooter. Det är extremt lätt att, både sätta sig på, och kliva av denna elmoped tack vare dess öppna och luftiga design. Faktum är att även längre personer har gått om plats för benen i denna scooter.

När man gasar så svarar detta fordon snabbt och beskedligt, men samtidigt helt tyst. Det faktum att det är lätt att snabbt komma upp i fart efter man stannat gör att mopeden känns trygg och pålitlig att använda även när det är mycket trafik. Att man kan lita på att kunna manövrera stabilt och snabbt när det behövs är en trygghet i sig. Som bonus är det också riktigt kul att accelerera med Piaggio 1+, ska erkännas.

Denna elmoped har mycket god fjädring och övriga komponenter samverkar även för att ge en tyst, smidig och behaglig färd. Även om man utsätter detta fordon för tuffa utmaningar så tycks det varken knaka eller knäppa i varken chassi, fjädring eller andra delar. Elmopeden är som ett väloljat maskineri som tål kraftiga accelerationer, inbromsningar, och manövrar utan att göra väsen av sig. Tack vare mjuk fjädring så skumpar det inte nämnvärt även om man bromsar tvärt eller svänger kraftigt.

Påkostad instrumentpanel

Instrumentpanelen är utrustad med en tydlig LCD-display som gör all information man behöver utan att förvirra eller distrahera. Knappar och display ser väldigt påkostade ut, vilket så klart är ett konstycke hos en elmoped som faktiskt är relativt sett billig.

Tydlig grafik låter dig hålla reda på återstående batterinivå, hastighet med mera samtidigt som du kan ha nästintill hundraprocentig fokus på vägen framför dig.

Slutsats

För stadsbon är denna elmoped den ultimata följeslagaren. Vi är förvånade hur pass bra kvalitet Piaggio lyckats prestera för en relativt låg prislapp. Denna elmoped har helt klart potential att bli en riktig storsäljare för många år framöver. Nu finns inte längre någon anledning till att köra runt med en bensindriven moped längre.

Att köpa en elmoped av ett så gammalt och anrikt företag som just Piaggio ger också en extra dimension av trygghet, i alla fall enligt vårt tycke. Detta är ett företag som har haft många årtionden på sig att uppnå perfektion vad det gäller design och vägegenskaper. Detta är också något som märks när man sätter sig bakom styret på detta eminenta fordon.

Några av glädjeämnena med Piaggio 1+ är dess höga kvalitetskänsla, dess pigga acceleration och dess rymliga design som känns välkomnande även för en förare som är längre än genomsnittet.

BETYG: 4/5

KLICKA HÄR för att se bästa pris hos Kopenscooter.nu

.