Viarelli Potenza är svenska Viarellis nya flagskeppsmodell. Vi tittar närmare på detta kraftpaket och avgör om den lever upp till sitt namn.

Viarelli Potenza

TIPS: KLICKA HÄR för att se bästa pris på Viarelli Potenza hos motorsweden.se

Kort om tillverkaren

Viarelli är något så ovanligt som en svensk-italiensk mopedtillverkare. Viarelli grundades i Ialien men köptes 2005 upp av Swebike som är ett svenskägt bolag från skånska Åstorp. Efter uppköpet började Viarellis svenska framgångssaga. Bolaget är idag en av de största märkena inom scootrar i Sverige. De italienska rötterna finns kvar i bolaget och syns i designen på deras fordon och gör sig även påminda i produkternas namn. Vad svenskarna tillfört till bolaget är kanske framför allt modern teknik och praktisk design. All utveckling och design av scootrarna sker i Sverige, men produktion och sammansättning sker idag, som så mycket annat, i Asien.

Batteri

En glad nyhet är att Viarelli allt mer går över från blybatterier till litiumbatterier i sina elmopeder, och så även i Viarelli Potenza. Litiumbatterier är förvisso dyrare än de gamla blybatterierna men de är ack så mycket bättre.

Ett litiumbatteri är mycket lättare än ett blybatteri, vilket har den stora fördelen att tillverkarna nu kan göra batterier som är lätta att lyfta ur elmopeden och därmed möjliga att ladda på annan plats än där moped står parkerad. En annan fördel med litiumbatteriet är att det har många gånger längre livstid, vilket kan göra att det faktiskt blir billigare i längden. Exakt hur många år längre ett litiumbatteri kan användas finns inte jättebra statistik på i dagsläget just därför att dessa batterier fortfarande är relativt nya. Det finns helt enkelt ingen erfarenhet ute bland vanliga användare eftersom inga batterier har levt färdigt ännu. Vi på Elmopedinfo hoppas och tror att det ska visa sig att litium ger så många års längre livstid att det inte ska vara något snack om att det också är det mest ekonomiska valet.

Litiumbatteriet i denna elmoped är på hela 60V, det har en relativt stor kapacitet och tar dig kring 6 mil på en och samma laddning. Att ladda batteriet från helt tomt till helt fullt igen tar kring 6 timmar. Något vi verkligen gillar med denna moped är hur lätt det är att ta med sig batteriet in för laddning. Batteriet finner man under sittdynan. Det är bara att ta tag i dynan från baksidan av den (när mopeden är avstängd) och vika den framåt för att avslöja lastutrymmet och batteriet, som ligger under en liten lucka i botten av utrymmet. Batteriet går sedan lätt att lyfta uppåt och att bäras iväg med hjälp av dess utvikbara handtag. Vill man inte ta ut batteriet går det även bra att ladda mopeden genom att stoppa i sladden i det lättåtkomliga uttaget som finns nedanför sätets framsida.

Motor

Viarelli Potenza har en riktigt supermotor från Bosch på hela 3kW. Att man väljer att låta tyska Bosch tillverka motorerna känns mycket bra då det säkerställer att man får kvalitet som kommer hålla. Med tanke på att denna elmoped är relativt lätt så räcker motorkapacitet gott och väl. Även med passagerare eller tung last på mopeden är det inga problem att snabbt accelerera. Även lite brantare backar klarar detta fordon av som en dans.

Design

Denna moped har en häftig look som vi tror kommer att attrahera den yngre publiken. Den har en betydligt modernare design än till exempel Viarelli Palermo som vi också testat. Med skarpa linjer och stark röd färg i vissa av detaljerna så är detta en moped som kommer dra blickar till sig, vilket vi gillar. Sätet är något hårdare än på andra elmopeder vi testat men designen på det är riktigt snygg.

Själva displayen på styret är digital och visar det mest nödvändiga såsom batteristatus och hastighet med mera. Enkelt, lättöverskådligt och ingen onödig information, precis så som vi vill ha det, bra jobbat Viarelli.

Slutord

Detta är en en cool moped med ett rätt så bra pris. De komponenter vi kan bedöma håller toppklass och gör att vi bedömer att detta är en moped som kommer kunna rulla problemfritt många år framöver. Detta är en snabb moped som vi tror att framförallt ungdomar kommer allt älska. För er som funderar på att köpa en till er son eller dotter så kan tipsa om att den har bra direktverkande skivbromsar både bak och fram (något som absolut inte är standard på alla elmopeder) vilket höjer säkerheten vid de tillfällen man behöver få ner farten snabbt.

Betyg: 4/5

TIPS: KLICKA HÄR för att se bästa pris på Viarelli Potenza hos motorsweden.se