Nedan följer en genomgång av de enligt oss bästa alternativen inom kategorierna el-scootrar och el-sparkcyklar (elektriska kick-bikes).

elsparkcykel

Bäst i test: Eltra Ultra Gen. 4

Detta är en elsparkcykel som fått toppbetyg från experttestare som till exempel M3, men som även fått toppbetyg av kunderna hos bland andra Truspilot. Vi kan verkligen förstå hypen kring Eltras elsparkcykel. Detta är enligt vår mening en av de mest kvalitativa elsparkcyklarna som finns på den svenska marknaden. Eltra har flera olika modeller av hög kvalitet. Just Ultra Gen. 4 är dock den allra vassaste. Denna elscooter kostar ett antal tusenlappar mer i inköp än de billigaste modellerna på marknaden. Vi tycker dock att det är värt att satsa de extra pengarna om man vill ha det allra bästa som kan fås till ett rimligt pris. När man väl köper en ny elsparkcykel så är det värt att satsa på en kvalitetsmodell som denna som man kan vara säker på håller i längden.

Eltra Ultra Gen. 4 har den prestanda man behöver för att inte tröttna på sin elsparkcykel. Samtidigt har modellen den kvalitet och slitstyrka som behövs för att klara dagligt användande under mycket lång tid. Att köpa en allt för billig elsparkcykel har visat sig bli en dålig affär i längden. Många fordon i budgetsegmentet har nämligen komponenter av tveksam kvalitet som slits och ställer till problem efter en tids användande. Med Eltras scooter kan man dock känna sig trygg med att fordonet varken kommer börja skaka eller gnissla även om man kör flitigt med den.

Stark motor

Denna elscooter har en borstlös motor av högsta kvalitet med en topp på 1600W (nominell kraft 800W). Det allra mest intressanta är ju dock så klart inte motorns tekniska specifikationer, utan vad den faktiskt kan åstadkomma. I Eltrans fall så handlar det om en väldig pigg åktur, oavsett underlag och övriga omständigheter. När man testar elsparkcykeln i uppförsbackar så inser man till fullo dess styrka. Denna elsparkcykel känns nämligen mycket stark även om man utmanar den i kraftigt motlut. Eltra Ultra Gen. 4 slår många av sina konkurrenter på fingrarna vad det gäller att upprätthålla hastigheten även i uppförsbackarna. På ett plant underlag ligger topphastigheten på hissnande 45km/h.

Bra batteri med lång räckvidd

Denna elscooter har ett kompetent batteri på 52V, 30Ah. På en enda fulladdning tar man sig 100km, vilket är riktigt imponerande. Tack vare den långa räckvidden så kan de allra flesta pendla fram och tillbaka mellan jobb och bostad flera gånger utan att ens behöva tänka på att ladda batteriet. Att ladda batteriet från tomt till fullt tar dock en hel del tid, upp till 12 timmar. Eftersom batteriet tar så pass lång tid att ladda så är det en fördel om man kan ladda det över natten.

Bästa billiga alternativet: Rawbike E1+

Det bästa billiga alternativet enligt vår mening vad det gäller elscootrar just nu är den fantastiskt prisvärda Rawbike E1+. Rawbike E1+ finns just nu att köpa till väldigt förmånligt pris hos Motor Sweden. Rabatten är många tusenlappar mot vad denna elscooter normalt sett har kostat.

Tillverkaren Rawbike har med denna scooter verkligen lyckats att skapa ett väldigt slimmat fordon som samtidigt känns stabilt. Denna modell är relativt lättviktig, något som gör den smidig att hantera. Framför allt är Rawbike E1+ smidig ta med sig, när man ska resa, eller om man bara vill få med sig sitt fordon i exempelvis kollektivtrafiken. Det faktum att Rawbike E1+ tar så lite plats när den är hopvikt gör också att man kan förvara den i hemmet utan att den är i vägen. Själva ihopvikningsprocessen tar bara ett par sekunder, och lika smidigt går det lyckligtvis att fälla upp fordonet igen. Positivt är även att själva batteriet är portabelt, något som gör att man kan ladda det inomhus utan att behöva ta med sig hela sparkcykeln.

Trots att priset är lågt jämfört med konkurrerande modeller så har denna elsparcykel många av de finesser som man hittar på de betydligt mer premiumbetonade fordonen. Exempelvis har Rawbike E1+ mycket kvalitativa däck som är skyddade mot punktering. Fordonet har också en stark motor som 500W som känns pigg även under utmanande förhållanden, såsom branta uppförsbackar.

KLICKA HÄR för att köpa Rawbike E1+ till bästa pris hos motorsweden.se

Harleyscooter X-Pro Fatboy

X-Pro Fatboy är utrustad med en kraftfull 60 volts 1000 watts motor. Motorn ger ett jämnt flöde av kraft och farten upprätthålls rätt så bra även i brantare backar såväl som i hård motvind. Topphastighet är imponerande 40 km/h. Denna elscooter är utrustad med ett 60 volts litiumbatteri på 12Ah vilket tar dig ca 40 km på en och samma laddning (vid en genomsnittlig fart på 20 km/h). Som sig bör på en sådan har kraftfull elscooter så finns självklart rejäla bromsar både bak och fram. Batteriet sitter längst nere under fotstödet vilket ger scootern ur körsynpunkt en optimalt låg tyngdpunkt. Att ladda batteriet från tom till helt fullt tar 6 timmar.

Designen är mycket enkel och kostnadseffektiv. Scootern består i praktiken bara av en stålram, där en stolpe sticker upp där fram och bildar styre och två stolpar där bak som håller upp sätet. X-pro Fatboy är enkel, men cool, precis så som förarna efterfrågar. Denna elscooter har en enkel men funktionell instrumentpanel som är upplyst med led-belysning. Sätet är bekvämt och man får en bra sittställning och sitter relativt högt vilket gör att man får en bra överblick över omgivande trafik.

X-Pro Fatboys har många fördelar, en av dess allra största meriter är ändå kanske det mycket låga priset, man får ett väldigt kraftfullt fordon för relativt lite pengar.

BETYG: 5/5

KLICKA HÄR för att köpa Harleyscooter X-Pro Fatboy till bästa pris hos motorsweden.se

Äldre recensioner

Ninebot Max G30

Ninebot Max G30

Ninebot Max G30 är Segways senaste toppscooter. Max G30 är betydligt tyngre än Segways tidigare modeller i Ninebot-serien, men också betydligt bättre på alla sätt. Det ska dock sägas att denna scooter väger över 18 kg så om dess tyngd är en dealbreaker så är det bättre att titta på andra modeller. Med sin utökade tyngd kommer bättre stabilitet och ett bättre batteri. Däcken på Ninebot Max G30 är stora och rejäla, något som garanterar en jämn och fjädrande åktur även på ojämnare underlag.

Ninebot Max G30:s stora batteri ger massor med kraft. Denna elscooters acceleration slår de flesta andra elscootrar man kommer möta på gatorna. Man kommer snabbt och smidigt upp i maxhastigheten på 25km/h. Även räckviddsmässigt slår den konkurrenterna på fingrarna, Max G30 tar dig längre på en och samma laddning än någon annan elscooter vi känner till.

Ninebot Max G30 är en värstingscooter som slår det mesta. Backar är inget problem för dess starka motor. Batteriet är lokaliserat under scootern vilket ger stabilitet tack vare dess låga tyngdpunkt. Enda nackdelen med denna scooter är dess tyngd, vilken gör den lite mindre portabel än många andra scootrar.

Ninebot Max G30 har även en lillasyster, Ninebot Max G30D, som har ett liknande utförande men vars maxhastighet är något lägre, nämligen 20km/h.

Xiaomi Mi Electric Scooter 1S

Xiaomi elektrisk kick bike

Xiaomi är en kinesisk scootertillverkare vars produkt Xiaomi Mi vuxit snabbt i popularitet. Orsaken bakom framgången är förmodligen att man konkurrerar med ett väldigt lågt pris samtidigt som man faktiskt erbjuder en bra och hållbar produkt.

Xiaomi Mi är en mycket vanlig syn i många städer i både sverige och resten av Europa. Om man vet vad man ska leta efter så ser man den hela tiden… Men det faktum att denna scooter ser så anonym ut gör kanske att många inte ens lagt märket till den. Xiaomi Mi har ingen stor logga eller andra detaljer som drar ögat till sig. Den är istället svart och grå med röda detaljer och väldigt anonym, både på gott och ont.

Xiaomi Mi är ett väldigt bra pendlingsfordon då den tar dig upp till 30 km på en och samma laddning. Motorn är av bra kvalitet och har en effekt på 250W. Maxhastigheten är 25km/h så det går undan när man gasar på för fullt… Denna scooter är extremt lätt att vika ihop för lättare hantering såväl som förvaring.

Xiaomi Mi känns väldigt stabil och säker. Den har bromsar både bak och fram. Bromsen där fram använder dessutom inbromsningen till att ladda batteriet så att du kan fortsätta din resa ännu längre. De luftfyllda däcken ger ett bra och säkert grepp samtidigt som de ger god körkomfort då de dämpar även på de mest ojämna underlagen.

Xiaomi Mi har två olika körlägen. Ett körläge om man vill spara på batteriet och ett som ger maximal acceleration och fart. Det finns även möjlighet att att ta det hela ytterligare ett steg längre genom att modifiera mjukvaran och höja maxhastigheten betydligt. Detta är dock inget vi på Elmopedinfo kan rekommendera då det gör att garantin för produkten inte längre gäller.

Xiaomi Mi är en produkt med ett lågt pris men som erbjuder ett bra och på många sätt nästan likvärdigt alternativ till betydligt dyrare elscootrar på marknaden. Perfekt daglig pendling i staden!

Segway Ninebot ES1

Ninebot ES1 är en elektrisk scooter av toppkvalitet från amerikanska Segway. Detta är en praktiskt och lättviktigt hopfällbar scooter. Tack vare scooterns låga vikt och det faktum att man kan fälla ihop den gör att man enkelt kan gå omkring med den i ena handen. Tack vare ett stort framhjul och välbyggd stötdämpare så känns färden mjuk och behaglig. Maxhastighet är 20 km/h, något som går att öka till 25 km/h med hjälp av ett extra batteri.

Scootern har ett häftigt framlykta med led-ljus som man kan sätta på vid behov. Ljuset är riktigt starkt och lyser upp vägen framåt bra när det är mörkt ute. Tyvärr har den inget ljus riktat direkt bakåt men de röda sidolyktorna gör att man syns bra ändå. När man använder frambromsen så återvinns energin till att ladda batteriet, mycket smart!

Segway Ninebot ES2

Ninebot ES2 är en scooter från välkända Segway och är en starkare och mer påkostad variant än lillebror ES1. Precis som ES1 är ES2 en hopfällbar scooter av hög kvalitet. Hastigheten är 25km/h, och kan utökas till 30km/h med hjälp av ett extrabatteri. Denna scooter har en kompetent motor på 500W och är utrustad med LED-belysning fram såväl som på undersidan. Ninebot ES2 har allt som ES1 har men lite till, bättre motor, bättre stötdämpning där bak. Ett ännu bättre val helt enkelt!

Andersson E-Scooter 7000

Andersson Scooter 7000 är en elscooter med annorlunda men häftig design. Denna produkt skiljer sig designmässigt från den flesta andra elscootrarna på marknaden. Till utseendet kan denna scooter liknas vid en kompakt cykel. Det hopfällbara chassit är tillverkat av aluminium vilket gör att scootern är relativt lätt att bära trots att den är robust. Denna scooter går att vika ihop i tre olika steg. När du vikt färdigt så är scootern plötsligt ett extremt behändigt litet kompakt objekt med en höjd på endast 75 cm. Scootern i sin hopvikta form går lätt att ta med sig på resan, exempelvis i en väska. Däcken på 14 tum är luftfyllda för att garantera en mjuk färd, även om den mjuka sadeln och stötdämparna gör sitt.

Lyktor och reflexer på denna scooter är bra, vilket gör färden säkrare. Lyktan framåt är ganska stark vilket gör att den lyser upp när det börjar bli mörkt. Lyktan bak gör i sin tur att andra trafikanter ser dig.

Batteriet är hyfsat stort och det tar dig ca 30km på en och samma laddning. Scootern klarar branta stigningar på upp till 12 grader. Dess starka motor i kombination med dess robusthet gör att detta känns som en scooter som är gjord för långa färder ute på landet. Med det sagt så är den även rolig att använda i staden. Särskilt roligt har man när man susar upp för backar som annars skulle vara tråkiga att ta sig upp för med egen kraft.

Eltra Premium Plus

Detta är en elsparkscykel som satsat starkt på komfort, men även på motorkraft. Själva ståplattan på denna modell är stor, stabil och rymlig. Ståplattans storlek och robusthet gör att det känns bekvämt att susa fram på sin elscooter, även vid lite längre resor. Eltra Premium Plus har stora luftfyllda däck som även de gör sitt till för att göra upplevelsen bekväm. Faktum är att detta är en av de elsparkcyklar på marknaden som är allra bekvämast att använda. Däcken har även god hjälp av den kraftigt dämpande framaxeln. Tack vare att scootern har relativt låg tyngdpunkt så känns färden också alltid stabil, även om man behöver svänga tvärt.

Nackdelen med robustheten och komforten är att denna elsparkcykel blir relativt tung om man jämför med många av konkurrenternas modeller. Om man inte planerat att bära runt mycket mycket på sin elscooter så gör detta i och för sig inte så mycket. Om man däremot kommer vara tvungen att bära sitt fordon ofta så rekommenderar vi att man överväger att skaffa en mer lättviktig modell än denna.

Snabb och säker

Denna elscooter har en riktigt stark motor på 500 watt. Scootern har olika körlägen att välja mellan så att man kan se till att man kör i den lagliga hastigheten. Med motorn i ostrypt läge så kommer man snabbt och lätt upp i hastigheter över 45 km/h. Självklart måste man vara ytterst försiktig när man kör i läget som kan utnyttja scooterns fulla kapacitet.

Detta är en riktig topprodukt som vi varmt kan rekommendera. Komforten är bäst i klassen och motorn är imponerande pigg och kraftfull. Självklart finns skivbromsar både på fram och bakhjul för att säkert kunna sakta ner eller stanna snabbt om det skulle behövas.

Hur valde vi ut vilka scootrar som blev bäst i test?

Vi har testat många olika elektiska scootrar av olika typer. Ovan recenserar vi de produkter vi tycker allra bäst om just nu. De produkter vi skriver om kvalificerade sig genom att hålla en exceptionellt hög kvalitet, vara praktiska att använda till vardags, och även roliga att åka på. Vi har i vårt urval även tagit hänsyn till faktorer som prisvärdhet, säkerhet samt design i allmänhet. Våra omdömen är helt subjektiva. Vi tar som alltid även gärna emot tips och synpunkter från våra läsare.

.