Nedan följer en genomgång av de enligt oss bästa alternativen inom kategorierna el-scootrar och el-sparkcyklar (elektriska kick-bikes).

Segway Ninebot ES1

Ninebot ES1 är en elektrisk scooter av toppkvalitet från amerikanska Segway. Detta är en praktiskt och lättviktigt hopfällbar scooter. Tack vare scooterns låga vikt och det faktum att man kan fälla ihop den gör att man enkelt kan gå omkring med den i ena handen. Tack vare ett stort framhjul och välbyggd stötdämpare så känns färden mjuk och behaglig. Maxhastighet är 20 km/h, något som går att öka till 25 km/h med hjälp av ett extra batteri.

Scootern har ett häftigt framlykta med led-ljus som man kan sätta på vid behov. Ljuset är riktigt starkt och lyser upp vägen framåt bra när det är mörkt ute. Tyvärr har den inget ljus riktat direkt bakåt men de röda sidolyktorna gör att man syns bra ändå. När man använder frambromsen så återvinns energin till att ladda batteriet, mycket smart!

BETYG: 4/5

KLICKA HÄR för att se bästa pris och mer info hos Stadium

Segway Ninebot ES2

Ninebot ES2 är en scooter från välkända Segway och är en starkare och mer påkostad variant än lillebror ES1. Precis som ES1 är ES2 en hopfällbar scooter av hög kvalitet. Hastigheten är 25km/h, och kan utökas till 30km/h med hjälp av ett extrabatteri. Denna scooter har en kompetent motor på 500W och är utrustad med LED-belysning fram såväl som på undersidan. Ninebot ES2 har allt som ES1 har men lite till, bättre motor, bättre stötdämpning där bak. Ett ännu bättre val helt enkelt!

Betyg: 5/5

KLICKA HÄR för att se bästa pris och mer info hos Stadium

X-Pro Fatboy

X-Pro Fatboy är utrustad med en kraftfull 60 volts 1000 watts motor. Motorn ger ett jämnt flöde av kraft och farten upprätthålls rätt så bra även i brantare backar såväl som i hård motvind. Topphastighet är imponerande 40 km/h. Denna elscooter är utrustad med ett 60 volts litiumbatteri på 12Ah vilket tar dig ca 40 km på en och samma laddning (vid en genomsnittlig fart på 20 km/h). Som sig bör på en sådan har kraftfull elscooter så finns självklart rejäla bromsar både bak och fram. Batteriet sitter längst nere under fotstödet vilket ger scootern ur körsynpunkt en optimalt låg tyngdpunkt. Att ladda batteriet från tom till helt fullt tar 6 timmar.

Designen är mycket enkel och kostnadseffektiv. Scootern består i praktiken bara av en stålram, där en stolpe sticker upp där fram och bildar styre och två stolpar där bak som håller upp sätet. X-pro Fatboy är enkel, men cool, precis så som förarna efterfrågar. Denna elscooter har en enkel men funktionell instrumentpanel som är upplyst med led-belysning. Sätet är bekvämt och man får en bra sittställning och sitter relativt högt vilket gör att man får en bra överblick över omgivande trafik.

X-Pro Fatboys har många fördelar, en av dess allra största meriter är ändå kanske det mycket låga priset, man får ett väldigt kraftfullt fordon för relativt lite pengar.

BETYG: 5/5

KLICKA HÄR för att köpa Viarelli Enzero till bästa pris hos motorsweden.se

Andersson E-Scooter 7000

Andersson Scooter 7000 är en elscooter med annorlunda men häftig design. Denna produkt skiljer sig designmässigt från den flesta andra elscootrarna på marknaden. Till utseendet kan denna scooter liknas vid en kompakt cykel. Det hopfällbara chassit är tillverkat av aluminium vilket gör att scootern är relativt lätt att bära trots att den är robust. Denna scooter går att vika ihop i tre olika steg. När du vikt färdigt så är scootern plötsligt ett extremt behändigt litet kompakt objekt med en höjd på endast 75 cm. Scootern i sin hopvikta form går lätt att ta med sig på resan, exempelvis i en väska. Däcken på 14 tum är luftfyllda för att garantera en mjuk färd, även om den mjuka sadeln och stötdämparna gör sitt.

Lyktor och reflexer på denna scooter är bra, vilket gör färden säkrare. Lyktan framåt är ganska stark vilket gör att den lyser upp när det börjar bli mörkt. Lyktan bak gör i sin tur att andra trafikanter ser dig.

Batteriet är hyfsat stort och det tar dig ca 30km på en och samma laddning. Scootern klarar branta stigningar på upp till 12 grader. Dess starka motor i kombination med dess robusthet gör att detta känns som en scooter som är gjord för långa färder ute på landet. Med det sagt så är den även rolig att använda i staden. Särskilt roligt har man när man susar upp för backar som annars skulle vara tråkiga att ta sig upp för med egen kraft.

BETYG: 3/5

Några saker att tänka på innan du köper en elscooter

Det finns några saker som kan vara viktiga att tänka igenom en extra gång innan man väljer sin elscooter.

Typ av elscooter

Det finns idag en mängd olika utföranden och utseenden på elektriska scootrar. Vissa av scootrarna har säten och vissa är av en mer klassisk sparkcykel-modell, det finns till och med enhjuliga elscootrar. Om man inte ska åka så långt och om flexibilitet är viktigt så är elsparkcykel eller så kallad kick-bike att föredra. Elsparkcyklarna går oftast att vika ihop för enkel transport och laddning. Ju större elscootern blir desto mindre blir flexibiliteten. Stora scootrar kan inte köras varsomhelst och de kan inte tas med inomhus för förvaring. Samtidigt ger en större scooter en helt annan åkkomfort och möjlighet till högre hastigheter.

Däck

Du bör fråga dig på vilket underlag du kommer köra din scooter. På asfalterade vägar så duger det bra med exempelvis en kick-bike med gummihjul. Ska du däremot köra på mer ojämnt underlag eller om du bara vill ha en högre komfort så är uppblåsbara däck ett bättre val då de ger en betydligt mjukare färd. Fördelen med gummidäcken är att de kommer räcka nästan hur länge som helst och de kommer aldrig få punktering. Välj aldrig en scooter med plasthjul, dessa finns på en del billigare scootrar främst för barn.

Batteri/räckvidd

Hur långt du behöver kunna åka på en och samma laddning är en ytterst viktig fråga att besvara innan du väljer typ av scooter och batteri. Elsparkcyklarna har inte tillräckligt stora batterier, eller åkkomfort för den delen, för att pendla längre sträckor, då kanske du ska titta på en större elscooter eller till och med elmoped. Litiumjonbatterier har fördelen att de väger mindre och har längre livslängd, samtidigt är de dyrare än vanliga blybatterier, så det är en avvägningsfråga.