Det finns gott om cykellås på marknaden. Dock finns det väldigt många som inte är speciellt bra. Vi tipsar om några lås håller toppklass samt förklarar för- och nackdelar med olika typer av lås.

Bäst i test: Abus Granit Xplus

abus cykellås

Detta är ett riktigt starkt och säkert lås som är så bra att det även kan rekommenderas till mopeder. Låset har en bygel i fyrkantsstål som är mycket svårt att påverka, den har fått toppbetyg i flera tester. Klippmotståndet i låset är hela 13 ton. Abus speciella teknik som låser båda bygeländarna gör att detta är ett av de bästa låsen mot dyrkning men även mot både drag och slag. Detta lås kommer med ett smidigt fäste för ramen.

Med detta lås på cykeln kan man sova gott om nätterna. Detta är säkerhet i överkant, väl värt pengarna för att slippa oroa sig.

Fick betyg 4.7 av 5 i Testfaktas stora test av cykellås.

4.7 av 5 i betyg av tidningen Hem & Hyra

Betyg 4 av 5 av brittiska Bike Radar.

TIPS: KLICKA HÄR för att se bästa pris på Abus Granit Xplus hos Elcykelvaruhuset

Bästa vikbara cykellåset: ABUS Bordo Granit X-Plus

Detta är ett praktiskt och säkert vikbart lås med länkar på 5,5 millimeter i härdat specialstål. Stålet och nitarna är extremt tåliga för attacker. Själva låset är mycket motståndskraftigt mot dyrkning. När man köper ett lås gäller det att det är säkert i alla led, annars kan någon utnyttja dess svaga punkter. Abus har med detta lås lyckats bra med att få fram en produkt utan uppenbara svagheter. Detta lås lämpar sig därför att använda på dyra cyklar och i områden med problem med stölder.

Detta är ett oerhört smidigt och flexibelt lås. Tack vare dess konstruktion kan man enkelt låsa fast cykeln vid andra objekt utan att behöva krångla med tillbehör som kedjor. När det inte används viker man ihop det till en liten nätt enhet. Förutom att denna allt-i-ett produkt minskar krånglet så ökar det även säkerheten då man vet att man får en produkt som håller toppklass i alla dess delar.

4.2 av 5 i betyg av Testfakta

TIPS: KLICKA HÄR för att se bästa pris på ABUS Bordo Granit X-Plus hos Elcykelvaruhuset


Olika typer av cykellås

Nedan förklarar vi några av de vanligaste låstyperna och belyser dess för- respektive nackdelar. Om du vill ha en ännu högre nivå av säkerhet kan du överväga ett mopedlås till din cykel.

Ramlås

Ett ramlås sitter antingen fastsvetsat eller fastskruvat på ramen. En del nya cyklar kommer med denna typ av lås förinstallerat. Fördelen med denna typ av lås är, eftersom det alltid är med, att de kan underlätta att man låser cykeln även om man bara stannat till en kortare stund. Precis som med alla andra låstyper så finns det bra och dåliga ramlås. De lås som kommer med cykeln är inte alltid av högsta kvalitet, dock är de bättre än inget. Ramlåset används oftast för att låsa fast bakhjulet till just ramen som låset sitter på. Att bara låsa på detta sätt gör att tjuven inte kan cykla iväg på cykeln, men cykeln kan fortfarande flyttas. För att göra denna typ av lås säkrare bör man komplettera med en annan lösning, som till exempel en kedja, så att man kan låsa fast cykeln vid ett annat objekt.

Vajerlås

Vajerlås är ofta av lite enklare typ varför de sällan är godkänna stöldskyddslås. Ett vajerlås kan användas för att komplettera andra lås, som till exempel ett ramlås för att hindra att någon går iväg med cykeln.

Vikbara lås

Vikbara lås stora fördel är deras flexibilitet. De är lätta och små när man bär dem med sig men den kan expanderas för att möjliggöra att man låser fast cykeln i ett annat föremål. Att låsa fast cykeln i ett annat föremål, förslagsvis något som inte går att rubba, höjer säkerheten avsevärt.

Kättinglås

Kättinglås är en kedja med anslutet kod- eller nyckellås. Ju tjockare kätting desto svårare att klippa sönder dem. Kättinglåsets fördel är dess flexibiltet då man kan använda dem för att nå och låsa fast cykeln i föremål i närheten. En nackdel kan vara att dessa kättingar kan vara relativt tunga att bära med sig.

Bygellås

Bygellåset är ett u-format lås som ofta är väldigt smidigt att ta med. Om bygellåset är av god kvalitet så är det oerhört svårt för tjuven att manipulera det. Man kan använda bygellåset för att låsa fast däcket i ramen, eller för att låsa fast hela cykeln i ett fast föremål.

Läs gärna även vår artikel om cykelpumpar.