Nedan svarar vi på 8st frågor som ofta ställs om elcyklar. Läs gärna även vår sida Elcyklar bäst i test som tipsar om några riktigt bra elcyklar som blivit bäst i test.

Varför ska man skaffa en elcykel?

  • Man sparar tid, att åka på en elcykel går oftast mycket snabbare än om man trampar helt utan hjälp
  • Att skaffa en elcykel kan faktiskt, tvärtemot vad många tror, göra att man får mer motion. Detta eftersom elcykeln kan göra att man cyklar oftare då det inte känns lika jobbigt.
  • Man behöver inte bli svettig. Om man exempelvis cyklar till jobbet är det skönt att vara fräsch när man kommer fram.
  • Är skonsammare mot kroppen. Att få hjälp med trampningen gör att man sliter mindre på knän och leder.
elcykel

Måste jag trampa?

För att motorn ska driva elcykeln framåt så måste du trampa. I Sverige är det ett krav att motorn endast ska ge kraft när man även samtidigt trampar, annars får inte fordonet klassas som en cykel. Däremot är det inte krav på att det ska vara något större motstånd när du trampar. Du kan alltså ställa in på minsta möjlig motstånd och sedan enbart se till att tramporna rör sig och låta motorn göra jobbet.

Hur snabbt kan en elcykel köra?

Precis som på en vanlig cykel kan man man på en elcykel trampa hur snabbt man vill och därmed komma upp i ganska höga hastigheter. Motorn slutar dock hjälpa till efter man kommit upp i en hastighet på 25km/h

Kan man cykla utan motorn på?

Ja det finns alltid en möjlighet att stänga av elmotorn helt, om man till exempel vill ha mer motion.

Vad kostar det att köra en elcykel i en mil?

Själva drivmedelskostnaden, alltså elkostnaden i detta fall, är enbart kring 25 öre.

Hur lång tid tar det att ladda batteriet?

Laddtiden kan variera beroende på modell. De flesta batterier går att ladda på cirka 3-6 timmar.

Kan man göra sin vanliga cykel till en elcykel?

Det finns paket man kan köpa som innehåller allt man behöver för att förvandla sin traditionella cykel till en elcykel. Om man är lite händig så kan man montera allt själv.

Hur miljövänliga är elcyklar?

Elcyklar är mycket miljövänliga om de används för att ersätta transporter med ett fordon som går på exempelvis fossila bränslen. Säg att du åker bensindriven bil eller moped till jobbet, att istället skaffa en elcykel och cykla till jobbet blir helt klart en stor vinst för miljön. För att det ska vara en vinst för miljön måste du alltså minska ditt resande med andra mindre miljövänliga fordon på ett påtagligt sätt. Om elcykeln inte ersätter något annat riskerar den bara bli ännu en pryl som belastar miljön då de så klart orsakar den del utsläpp när de tillverkas.

Man får även beakta att energin elcykeln drivs av, trots att elcykeln inte släpper ut några avgaser, kan ha skapats till exempel genom förbränning av fossila bränslen. Därför kan det vara en bra ide att se över sitt elavtal så att det är grön energi man laddar sin elcykel med. En annan detalj att tänka på är att elcykelns batteri är miljöskadligt både under tillverkningsprocessen och när man väl ska göra sig av med det. Därför gäller det att man verkligen använder sin elcykel så att man kan göra miljöbesparingar som överstiger skadan som framställningen av batteriet kan ha orsakat. När batteriet är uttjänt gäller det så klart också att man lämnar in det på en återvinningsstation och inte slänger det i vanliga soporna.

100% förnybar el från vindkraft