niu n1sNIU:s N-Sport (tidigare N1S) är elmopeden många tror på allvar kommer innebära början på slutet för de bensindrivna mopederna. Med en kombination av pris och kvalitet där det börjar det bli svårt att se några nackdelar med att välja eldrivet.

KLICKA HÄR för att köpa till bästa pris hos Kopenscooter.nu

Hastighet

Maxhastighet är enligt tillverkaren 45 km/h men vi upplever att den i praktiken kan komma upp i hastigheter åtminstone 5km/h över den gränsen. Och även om det inte är några stora hastigheter så känns det ändå verkligen att det går undan när man kör inne i stan.

Motorstyrka

NIU N1S är utrustad med en motor från Bosch. Motorn har en kapacitet på 2.4kW och det är mer än nog för att mycket snabbt komma upp i den tillåtna maxhastigheten för moped klass I. Som alltid med elektriska fordon så går det snabbt att förvandla den elektriska laddningen till ren och skär rörelseenergi. Det rycker till härligt i mopeden när man sätter gasen i botten. Det känns att det i denna moppe finns ett överflöd med kraft att hämta.

Väghållning

Denna elmoped är stabil samtidigt som den är väldigt lättmanövrerad. Fjädringen är ganska stum vilket har fördelen att mopeden reagerar snabbt när man styr. Detta gör att man kan ta sig fram smidigt och klara av de hinder man kan stöta på på vägen. Nackdelen med den lite hårdare fjädringen är att man tydligt känner av gupp och hål i vägen. På våra generellt sett fina svenska vägar bör detta dock inte vara något större problem.

elmoped n1s

Batteri

Batteriet på denna modell har en kapacitet på ca 80 km.  Detta är troligen räknat på lägre hastigheter och optimal körväg. Om man vill fram fort och dessutom gasar och bromsar mycket så kan man räkna med att det är något kortare än så. För pendlare är räckvidden förmodligen mer än nog då de flesta bör klara många dagar fram och tillbaka från jobbet utan att en behöva ens tänka på att ladda batteriet.

NIU N1S är utrustat med ett kompetent och lättviktigt lithium-ion batteri. Batteriet är fastlåst i området under fötterna och går lätt att ta med för att exempelvis ladda i lägenheten. Detta är en stor fördel och skillnad mot den lite äldre typen av elmopeder där man var tvungen att ha tillgång till ett eluttag där mopeden stod. Även om batteriet är ordentligt fastlåst så är det även en fördel att man kan ta med sig det, man vet ju aldrig om någon skulle få för sig att försöka stjäla det.

Övrigt

Elscootern har starka LED-strålkastare som är riktigt snygga och som får den att se futuristisk ut.

Självklart kan du ladda din mobil via mopeden, den har en praktiskt usb-kontakt.

Längst bak finns ett förvaringsfack. Facket är stort nog att få rum med din hjälm plus några mindre tillhörigheter.

Slutord

Kvaliteten känns överlag hög på denna elscooter. Med undantag av några plastdetaljer (exempelvis stänkskärmen på framhjulet) som känns onödigt tunna känns det att den är gediget byggd. NIU N1S är tung, med en vikt på hela 60 kg. Vikten är förstås en nackdel om man ska försöka sig på att lyfta eller flytta den för hand. Men dess massa gör även att den känns mycket stabil. Två fullvuxna personer kan åka på elmopeden utan att att man tappar nämnvärt i vare sig manövreringsförmåga eller komfort. Denna elmoped är väldigt lättkörd och dess manöverduglighet gör att den passar utmärkt i stadstrafik. NIU N1S är ett mycket bra val för din plånbok. Mopeden erbjuder mycket kvalitet för pengarna samtidigt som den är billig i drift. Kostnaden för att ladda moppen är otroligt liten om man jämför med vad det kostar att köpa bensin. Även underhållskostnaderna är något man vinner på i längden, elmotorn kommer förhoppningsvis rulla på i många år utan att man kommer behöva lägga en krona på underhåll.

KLICKA HÄR för att köpa till bästa pris hos Kopenscooter.nu

Mer om NIU N1S

Motor Report (tyska) https://www.motoreport.de/test-niu-n1s-elektroroller/

Gadget Byte https://www.youtube.com/watch?v=oQHNVsOxcww